PROchef
Terwijl het wereldwijde gastronomische landschap zich ontwikkelt, neemt de druk toe om te voorzien in gezonde, duurzame maaltijden met een betere verhouding tussen dier en plant.
Traditionele culinaire opleidingen hebben zich echter maar langzaam aangepast aan deze nieuwe behoeften en mogelijkheden. De nadruk ligt nog te vaak op vlees en zuivel, met weinig aandacht voor duurzaamheid. Het is daarom cruciaal om de standaardopleiding voor chef-koks om ervoor te zorgen dat ze de juiste vaardigheden hebben voor de toekomst van voedsel.
Het PROchef-project onderzoekt het belang van de vernieuwing van gastronomisch onderwijs om een verschuiving in proteïnen te bevorderen en zo bij te dragen aan duurzaamheid en gezondheid op de lange termijn, terwijl het ook een milieuvriendelijkere en gezondere toekomst.
Institutionele keukens, zoals die van restaurants, scholen en zorginstellingen, spelen een cruciale rol in de manier waarop mensen eten. Door de culinaire opleiding te verbeteren, zullen chef-koks en keukenpersoneel
beter voorbereid zijn om een eiwitverschuiving in deze instellingen te implementeren, door meer plantaardige opties aan te bieden en en de ecologische voetafdruk van traditionele vleesrijke menu's te verkleinen.
PROchef richt zich op :
- Verbeterde training voor chef-koks en keukenpersoneel
- Verbeterd vermogen om een eiwitverschuiving te implementeren in institutionele keukens
- Verbeterde training voor trainers met nieuwe leermaterialen en -methoden
- Integratie van het onderwerp in bestaande leerplannen
- Duurzaamheid op lange termijn van het onderwerp in onderwijsagenda's
- Milieuvoordelen van het implementeren van een eiwitverschuiving
- Positief effect op de gezondheid
- Verhoogd consumentenbewustzijn
Het consortium bestaat uit partnerlanden uit diverse partners: Katholieke Hogeschool Vives (BE), Syntra West (BE), Accion Laboral (ES), Mosquito in the room (BE), CARDET (CY), Mentortec Serviços de apoio a projetos tecnológicos (PT) en Eurotraining (GR).
In de steeds veranderende voedselindustrie is het belangrijk om koks en keukenpersoneel uit te rusten met de kennis
en vaardigheden die nodig zijn om duurzame, plantaardige maaltijden te bereiden. Een update van de standaardtraining is
essentieel om te voldoen aan de eisen van de toekomst van voeding, met de nadruk op duurzaamheid en plantaardige
eiwitbronnen. Blijf op de hoogte van de komende evenementen en het nieuws van het PROchef project!