Sommelier

Word de ultieme sommelier: meester in wijn, service en gastronomie

  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
Hou me op de hoogte
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

Ben je gepassioneerd om wijnen op een technisch correcte manier te serveren?

Wil je de geheimen ontrafelen van de harmonie tussen gerechten en wijnen?

Droom je van een diepgaande kennis van wijnstreken en terroirs?

Schrijf je dan snel in voor onze opleiding 'sommelier' en word de expert in wijn en gastronomie. Proef, serveer en schitter.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Deze opleiding focust zich op volgende competenties:

  • Gedetailleerde kennis van de wijnindustrie, haar terroir, haar wijnstreken, haar wijntypes en -stijlen
  • Brede technische kennis van het degusteren en serveren van wijnen
  • Grondige kennis van de harmonie tussen gerechten en wijnen

Omschrijving

Als Sommelier leer je de belangrijkste wijnbouwgebieden omschrijven vanuit historisch en aardrijkskundig standpunt. Je leert, door professioneel wijn te proeven, dat klimaat invloed heeft op smaak en kwaliteit van wijnen. Een belangrijke tool bij dit alles is de degustatiefiche die in detail wordt ingevuld.   

Volgende items komen tijdens de opleiding aan bod:

  • de productiemethodes die eigen zijn aan de regio linken aan de wijnen die er worden geproduceerd
  • de appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio
  • de druivenrassen eigen aan de regio en die herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio's of landen
  • een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen
  • de wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven
  • de wijnen suggereren bij een specifiek gerecht en het voorstel motiveren
  • de wijnen op technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.

Met andere woorden een totaalpakket voor wie de expertise en professionaliteit van wijnwereld en gastronomie wilt kennen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich op personen die een succesvolle wijncarrière als sommelier willen uitbouwen. Deze opleiding richt zich ook op horecapersoneel en -eigenaars, food and beverage managers, wijnbaruitbaters en traiteurs.

Voorkennis

Inschrijven voor de basismodule van de opleiding Sommelier kan op Wijn leren proeven.

Methodologie

De opleiding bestaat uit een combinatie van theorie, degustatie en service.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Het traject Sommelier bestaat uit volgende modules:

  • Wijn leren proeven (6 sessies)
  • Algemene wijnkennis: (17 sessies)
  • Frankrijk: (24 sessies, sluit af met een serviceproef)
  • Europa: (20 sessies, sluit af met een serviceproef)
  • Wereld: (16 sessies)
  • Bier leren proeven: degustatietechnieken, de 5 smaken, met afsluitend een moduleproef (6 sessies)
  • Portfolio Sommelier: toelichting, ontwikkeling en coaching, evaluatie (4 sessies + online begeleiding)
  • Eindproef: bespreking portfolio, blinde degustatietest en serviceproef

Bijkomende info

Het inschrijvingsgeld op de website is voor 1 module (startmodule).  Voor het vervolg kan je je telkens inschrijven na het examen.  De kostprijs is inclusief alle grondstoffen.

Deze opleiding is in samenwerking met EVW (Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut).

Getuigschrift

Slaag je voor de verschillende modules, servicetests en eindproef, dan behaal je het getuigschrift Sommelier.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Cursusbegeleider

Kathy Dejonckheere

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

Dé fundamentele opleiding voor de professionele wijnhandelaar.
  • icon 223,85 incl. BTW
  • icon Vanaf 15-04-2024
  • icon Kortrijk
  • icon 3 sessie(s)
Verfijn uw smaakpapillen met onze opleiding en leer bier waarderen als een professional.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend