Artisanaal bier brouwen
Creëer en brouw je eigen bier!
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
Klaar om de magie van hop, mout en gist te ontsluiten?
Ben je een liefhebber van speciaalbieren en wil je de geheimen leren kennen om ze zelf te maken?
Droom je ervan om je eigen unieke biercreatie op de markt te brengen en een stempel te drukken op de bierwereld?
Schrijf je in voor onze opleiding en artisanaal bierbrouwen wordt een kinderspel!
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Je bent in staat om je eigen bier te creëren en te brouwen.
Omschrijving
Er wordt alsmaar meer bier gebrouwen. Daar zijn twee goede redenen voor. Ten eerste: Over onze grenzen heen worden onze producten meer en meer geapprecieerd. Heel wat van onze bieren worden dan ook geëxporteerd. Ten tweede: Onze binnenlandse markt kent eveneens een groei. Vooral in het segment van ambachtelijke bieren.
Op vandaag wordt er alsmaar meer bier gebrouwen. De toename van de bierproductie vindt zijn oorsprong in twee aanzienlijke factoren.
- Ten eerste wordt onze productie steeds meer gewaardeerd over internationale grenzen, wat resulteert in een aanzienlijke export van onze bieren.
- Ten tweede ondergaat onze binnenlandse markt een groei, vooral binnen het segment van ambachtelijke bieren
Deze opleiding brengt je de vaktechnische kennis bij die je nodig hebt om jouw plaats te verdienen in de boeiende en boomende markt van het artisanaal bier brouwen. Zowel de theoretische als praktische aspecten van artisanaal bierbrouwen wordt behandeld, waarbij elke sessie wordt aangevuld met een degustatie rond het betreffende lesthema.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Drankenhandelaars, uitbaters van een biercafé of bierrestaurant.
Voorkennis
Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
- Sessie 1: Inleiding
doelstelling van de cursus
biergeschiedenis
overzicht globaal bierlandschap, inclusief types bier
korte introductie brouwproces
- Sessie 2: Water
belang van de waterkwaliteit
waar gebruikt men water in de brouwerij?
methode voor watercorrectie
degustatie in functie van de watersamenstelling
- Sessie 3: Mout
biochemie van de mout en moutsoorten
berekening van de moutstorting en het brouwrendement
degustatie in functie van moutsoorten
- Sessie 4: Hop
scheikunde en chemische hop
hopsoorten, hop en gezondheid
aromahop vs bitterhop
berekening van bitterheid en rendementen
degustatie in functie van hop
- Sessie 5: Gist
biologie en microbiologie van gist
soorten gisting en kweekproces van gist
gistceltelling en gistvitaliteit
degustatie in functie van type gisting
- Sessies 6 en 7: Brouwinstallatie en hygiëne - DAGUITSTAP
wat heb ik nodig om bier te brouwen?
hygiëne
hoe schrijf ik een bierreceptuur?
fouten in bier
degustatie
- Sessies 8 en 9: Praktijk brouwen
- Sessie 10:
In de loop van de opleiding krijg je een kleine opdracht:
het ontwerpen van een eigen bier met de nodige berekeningen naar een eigen installatie. In deze sessie worden alle opdrachten besproken. Nadien volgt een uitgebreide degustatie van de zelfgebrouwen bieren.
Bijkomende info
Set proefglazen, grondstoffen en bedrijfsbezoek inclusief.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Cursusbegeleider
Kathy Dejonckheere